100 let


SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ
ZRUČ

 

1912-2012

 




           


Na základě záznamů z kroniky sboru, dobových fotografií a zápisů z jednání výboru sepsal jednatel sboru Mgr. Zdeněk Koňařík
 
Úvodem
 
Výbor Sboru dobrovolných hasičů ve Zruči chce u příležitosti stého výročí svého založení krátce seznámit veřejnost s historií sboru, s prací, kterou jeho členové ve svém volném čase vykonali, s úspěchy i nezdary. Chceme touto formou připomenout ty obětavé členy sboru, kteří se zasloužili o jeho založení a dlouholetou úspěšnou činnost.
Činíme to také proto, aby si členové sboru byli vědomi tradic, které se přenášejí z pokolení na pokolení. Vždyť v mnoha rodinách byli členy dědové, otcové, strýci a další příbuzní. Zároveň jsme si vědomi toho, že historie je učitelkou života, je třeba ji poznávat a poučit se z ní. V neposlední řadě chceme srovnat historii s dnešní skutečností.
Sto let trvání jakékoliv organizace poskytuje výjimečnou příležitost k zamyšlení nad tím, jak se v průběhu mnoha let realizuje myšlenka, jenž vedla k jejímu vzniku:
 
Bližnímu ku pomoci, vlasti ku prospěchu
 
Výbor SDH Zruč




Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm - hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. V ikonografii je představován obvykle v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho kult byl značně rozšířen i v českých zemích a jeho sochy se budovaly na ochranu proti požáru. Katolická církev si jeho památku připomíná 4. května.
Vznik sboru
 
Na Plzeňsku si krásná a ušlechtilá myšlenka hasičstva začala úspěšně razit cestu v osmdesátých letech devatenáctého století, přibližně dvacet let po vzniku prvního českého sboru ve Velvarech 1864. Např. ve Spáleném poříčí byl založen sbor v roce 1878, ve Starém Plzenci a ve Skvrňanech v roce 1880, v Dýšině a Blovicích 1882.
Je jisté, že již dávno předtím organizovala správa všech obcí ochranu před požáry. Volání věžných: „ Opatruj světlo, oheň!“ se odedávna rozléhalo ve všech větších městech. K organizaci ochrany před požáry vedly jistě i škody způsobené častými požáry, které zle řádily v tehdejší vesměs dřevěné výstavbě. V červenci 1873 vypukl v sousední obci Senec rozsáhlý požár, který zasáhl celý střed obce. Vyhořelo celkem 9 stavení.
To vše přispělo k tomu, že v neděli 17. března 1912 byl dvaceti osmi zakládajícími členy a třinácti členy činnými založen Sbor dobrovolných hasičů ve Zruči. Po schválení stanov rakouskými úřady byl 9. ledna 1913 ustaven první výbor ve složení:

starosta Jakub Kučera č. p. 30
velitel Josef  Suchý č. p. 2
náměstek velitele Josef Bartovský č. p. 9
jednatel Josef Štembera č. p. 19
pokladník Josef Brožík č. p. 71
dozorce náčiní Jan Suchý č. p. 15
členové Václav Bartovský č. p. 9, Antonín Cafourek č. p. 8, Karel Klail č. p. 24, František Kepka č. p. 57, Josef Pechman č. p. 25 a František Šmídl č. p. 59
Stříkačka byla dodána 10. dubna 1912 a to ruční, čtyřkolová na pérách  s jednoproudovým měděným větrníkem. Další vybavení: 4 metry savců se šroubením a košem, naviják, oj a razítko s nápisem Zruč 1912 vše za 2000 korun rakouské měny.

První veřejné cvičení v roce 1914
V době první světové války skoro všichni členové nastoupili vojenskou službu a spolková činnost opadla. Dne 25. května 1917 vybuchla muniční továrna v Bolevci, kde zahynulo pět našich občanů mezi nimi i jednatel Josef Štembera.

Zakládající členové: přední řada zleva  zadní řada
Meziválečné období
 
V neděli 9. ledna 1921 byl znovu uveden v činnost sbor a ustaven nový výbor:

starosta Josef Smolák
velitel Vojtěch Rak
jednatel Josef Pechman
pokladník Josef Brožík
Hned 5. února proběhl první hasičský ples v hostinci pana Škardy, 10. dubna sbor zorganizoval veřejnou přednášku župního vzdělavatele Jana Nikolanda na téma Povinnost dobrovolných hasičů k obci a občanstva ke sboru. 14. srpna pak veřejné cvičení za účasti 14 sborů a zábavu v hostinci Josefa Hejreta.

Obnovení činnosti sboru po 1. světové válce v roce 1921
V neděli 6. ledna 1929 byl zvolen starostou sboru Josef Ulč, který zastával tuto funkci až do roku 1948. V úterý 13. dubna 1937 vyhořel domek Martina Klaila a od blesku vznikl 3. července požár kovárny pana Trejbala v Druztové, jehož hašení jsme se také účastnili. Byl to již jedenáctý zásah u požáru.

Sbor v meziválečném období
V roce 1939 pracoval výbor v tomto složení:

Josef Ulč – starosta
František Kučera – velitel
Vilém Klail – jednatel
Josef Brožík – pokladník
Vojtěch Pechman – vzdělavatel
František Pavel – zástupce velitele
Václav Štemera – samaritán
Václav Kučera – zbrojmistr
Karel Klail – strojmistr
1940 – 1950
 
V roce 1940 pořádal sbor sbírku na zakoupení motorové stříkačky. Mezi občany obce bylo vybráno 3 000 korun, od Kampeličky v Třemošné bylo vypůjčeno 14 000 korun, sbor ze svých prostředků věnoval 5 000 korun.

Členové zásahové družstva v roce 1944  František Mourek, František Kučera, Josef Ulč, Václav Beránek, Stanislav Šimandl, Ferdinand Žitko, Stanislav Čech, Miroslav Hejret, Jaroslav Sobota, Miloslav Kepka, František Pavel, Ladislav Kabourek
Aby se dluh splatil, pořádala se divadelní představení v sále hostince U Bílků, kde byly uvedeny hry Naši furianti, Paní Marjánka, matka pluku a v přírodě Vojnarka, Paličova dcera, Románek na horách. Většina občanstva v této těžké době nepochopila tuto snahu a akce nepodporovala. Nejsmutnějším důkazem byla skutečnost, že polovina výboru se neúčastnila ani jedné akce. Sbor podpořili občané z okolních obcí, kteří tato představení často navštěvovali. V roce 1941 byla ještě sehrána hra Tulák Macoun a Josef Kajetán Tyl. V době války bylo zakázáno konat schůze.
V letních měsících roku 1945 se konalo divadelní představení  Lešetínský kovář na dvoře statku u Braunů č. p. 7. Účinkovali Václav Beran, Miloslav Ulč, Jaroslav Hejret, Stanislav Šimandl, Jaromír Hejret, Vratislav Havel, Miroslav Hejret. Hra byla velmi početně navštívena našimi občany a líbila se.  Ve dnech 1., 5. a 9. května 1946 sehráli v sále hostince U Bílků hru Karla Čapka Bílá nemoc v režii Jaroslava Kučery, který dále nacvičil Vesnického zrádce v srpnu na hřišti u školy. Na návsi byly sehrány v létě hry J.K Tyl a Vojnarka, na podzim v hostinci U Bílků hra Právo první noci. V roce 1947 se divadlo přesunulo za obec před starou budovu pozdějšího tábora mladých hasičů. Sehrány byly hry Zlý jelen  a Zelené království.

Představení Lešetínský kovář z roku 1945
V roce 1948 přešel majetek sboru pod správu Místního národního výboru a po zvolení nového výboru nastala stagnace.

starosta František Guber
velitel Ladislav Kabourek
zástupce velitele Jan Braun
pokladník František Mourek
jednatel František Kučera
kulturní referent Jaroslav Brožík

Do činnosti sboru vstupuje ideologie, sbor se stává členem Národní fronty a musí se účastnit veřejně politických akcí – oslav 1. máje, VŘSR apod. Struktura sborů je reorganizována podle zákona č. 62/1950 Sb. o ochraně před požáry.
1951 - 1961
 
Významné místo v činnosti sboru mají oslavy výročí založení. Je to příležitost ke zhodnocení činnosti i představení této činnosti širší veřejnosti. Rok 1952 byl rokem jubilejním. 20. července se konaly oslavy 40ti let od založení. Ve 14h vyšel průvod od mateřské školy, po příchodu na náves byla vztyčena státní vlajka, přednesena slavnostní řeč a následovalo předávání diplomů zakládajícím a zasloužilým členům. Pak byl proveden rychlostní útok, cvičení s hadicemi a barevné stříkání. Na závěr odpoledne byl vyhlášen poplach, kterého se zúčastnilo několik sborů z okolí. 24. srpna se konala okrsková soutěž, kde jsme byli druzí. V listopadu jubilejního roku bylo zakoupeno sanitní auto, které bylo upraveno pro potřeby hasičů.
V období 1952 – 1957 pokračoval činnost jak na úseku výcviku, tak i na kulturním poli. Zvyšuje se zapojení družstev do soutěží, na okrskové soutěži v Nadrybech cvičí 2 družstva žáků, 1 družstvo dorostenek, družstvo žen a 2 družstva mužů. Je zakoupena nová siréna, kterou umístili na starou zbrojnici. Začíná klesat kulturní činnost, neboť v sále hostince je umístěn nábytek. Důležitým momentem je stavba nové požární zbrojnice v roce 1957. V dubnu je započato s porážením olší u rybníka a s výkopem základů k betonování. Přestože je v obci dostatek zedníků, je výstavba brzděna nedostatkem řemeslníků. 27. února 1959 je zvedán krov, aby o rok později 18. září 1960 byla nová zbrojnice za široké účasti otevřena.
Rozpočet stavby činil: práce dělnické 22907 Kčs, práce zednické 109098 Kčs, práce tesařské 4940 Kč, práce truhlářské 5100 Kčs, práce natěračské 1105 Kčs, práce pokrývačské 10150 Kčs, práce klempířské 3000 Kčs, práce zámečnické 1000 Kčs, osvětlení 6700 Kčs, ostatní 4000 Kčs. Celkem tedy výdaje činily 168000 Kčs.

Práce na stavbě zbrojnice a úpravě rybníka
Když byly v roce 1960 při reorganizaci územně správních celků v ČSSR vytvořeny nové administrativní jednotky, nahradil okres Plzeň – sever dřívější správní jednotky a byla též provedena i reorganizace okrsků ČSPO. Zruč se stala členem okrsku Dolany.
 
1962 – 1974
 
Na počátku roku 1962 dochází ke změně ve funkci předsedy za Vratislava Havla je zvolen Vladimír Salzman. Slavnostní schůze k 50tému výročí založení sboru proběhla v sobotu 9. června. Oslavy započaly u pomníku padlých odhalením pamětní desky Josefu Pechmanovi, bývalému členu sboru popravenému během 2. světové války, a položení květin na hroby zemřelých zakládajících členů. Po přednesení zprávy, zhodnocení práce a zdravici hostů, byli nejaktivnější členové oceněni krajskými a okresními vyznamenáními. Druhý den bylo uspořádáno okrskové cvičení na hřišti Sokola.
V roce 1964 jsou uskutečněny Staročeské máje, za dobrou práci celého sboru je vybráno družstvo do průvodu v rámci oslav 100let založení prvního hasičského sboru v Čechách, které se konaly v Plzni.
V letech 1964 -1967 je opět předsedou Vratislav Havel, 1968-1971 Miloslav Ulč. V letních měsících roku 1968 se jako každoročně konaly preventivní prohlídky, o žních pravidelné kontroly na výmlatišti, kromě toho se za požární zbrojnicí budovalo hřiště. Močál, který se zde nacházel, byl odvodněn a byly položeny základy klubovny, ale k jejímu dokončení již nedošlo. V listopadu byla místní jednotka přejmenována na požární sbor. Začátkem července 1970 filmovala Československá televize naše žáky při cvičení v areálu tábora u Drahotína.

Staročeské máje
V roce 1972 se konají oslavy 60ti let sboru. 24. června byla od 10h slavnostní schůze, práce sboru byla oceněná čestným uznáním ÚV SPO pro 6 členů. Ve 14h vyšel od mateřské školky za doprovodu hudby pana Beránka průvod obcí na náves. Následovalo položení věnců k pomníku padlých, dále cvičení na návsi, ukázka moderní techniky VPÚ Plzeň, požární útok na hospodářské budovy v okolí návsi. V tomto roce již stojí v čele sboru Stanislav Waltr.

Slavnostní projev před soutěží 1972
1975 – 1984
 
V sobotu 27. března 1976 se v sále restaurace U Bílků konala slavnostní schůze se zástupci požární inspekce z Plzně, kteří sboru předali požární automobil AVIA 30. V okresním kole přeboru jednotlivců v požárním sportu obsazuje Miroslav Škarda 2. místo a Miloslav Ulč 3. místo. V krajském kole v roce 1976 se umísťují na 2. a 4. místě, čímž se kvalifikují do národního kola na stadionu Škody Plzeň ve Štruncových sadech, kde Ulč získává 9. místo. V roce 1978 se do výčtu úspěchů zapisuje kolektiv žáků pod vedením Josefa Šafaříka, kteří zabojovali na okresním kole hry Plamen v Kozojedech.

Hra Plamen
V této době je i do požární ochrany zaveden výcvikový rok. Je to soubor teoretických školení a praktického zaměstnání z oboru požární ochrany a civilní obrany, plánovitě rozdělený do jednotlivých měsíců.
8. července 1979 při otevření nové budovy na táboře mladých hasičů je celé organizaci a členům Václavu Brejchovi a Stanislavu Waltrovi udělena medaile Za zásluhy. Toto ocenění bylo vyjádřením díků za pomoc při celkové výstavbě tábora. Od srpna 1977, kdy výstavba začala, odpracovali naši členové více než 1500 brigádnických hodin.

Ukončení stavby tábora pro mladé hasiče 1979
V sobotu 5. července 1980 je započato s přístavbou požární zbrojnice, byly vykopány a vybetonovány základy. Příští sobotu byla stavba z kvádrů armaporitu postavena, v srpnu vybetonován věnec, v září dán krov a položen vlnitý eternit. Po dokončení vnitřních úprav byla 16. května 1981 přístavba slavnostně otevřena. Naši členové při ní odpracovali 3615 hodin.
 
Od roku 1981 kromě tradičních kulturních akcí: v lednu požárnický ples, březnové Josefovské a květnové pouťové zábavy, podzimního zájezdu a zářijové Václavské zábavy, začala tradice letních filmových představení v přístavbě zbrojnice. Naplno se však rozvinula až později.
3. července 1982 se v rámci oslav 70ti let sboru se na návsi soutěžilo ve štafetě, kde na začátku byla 4m vysoká věž, po jejím překonání a spuštění po laně následovalo protažení lana s připojenou hadicí skrz železnou rouru a pak další překážky. K požárnímu  útoku bylo taženo dopravní vedení přes malý rybník, útočné vedení dovedlo vodu až k terčům u pomníku padlých.
Soutěž při oslavách 70ti let sboru
Žáci soutěžili ve skocích v pytlích na 15m a porážení kuželek rozvinutou hadicí. Vždy zvítězilo družstvo Zruč I. V roce 1983 odstupuje z funkce předsedy sboru pan Stanislav Waltr a je zvolen Jiří Beran.
V letech 1982 – 1984 dochází k úpravám velké požární nádrže.


Požární nádrž po úpravách
1985 – 2002
 
V roce 1985 dostává náš sbor nejvyšší vyznamenání. 26. dubna v metodickém centru stálé výstavy požární ochrany na zámku v Přibyslavi přebírá předseda Jiří Beran pro sbor medaili Za mimořádné zásluhy. Toto ocenění získal sbor od ÚV SPO v Praze za pomoc při ochraně obce před požáry, budovatelskou, kulturní a osvětovou činnost v obci.

Masopustní průvod 1986
21. března 1987 se konala slavnostní schůze k 75ti letům sboru, 20. června oslavy vyvrcholily za požární zbrojnicí při hudbě Dolanka. Byl proveden atraktivní útok přes rybník, jehož vítězem se stalo naše družstvo.

Naše družstvo před soutěží 1987
V roce 1989 se poprvé rozezněla znělka, která zahájila Filmové léto za požární zbrojnicí. Hrálo se přes prázdniny každý pátek od 21.30, vstupné činilo jednotně 5 Kčs. Diváci zhlédli filmy: Bony a klid, Znamení čtyř, Vesničko má středisková, Policajt V Beverly Hills, Cesta kolem mé hlavy, Poklad na Stříbrném jezeře, Copak je to za vojáka, Bezva finta a Angeliku. Deset představení navštívilo 2306 diváků.
Od roku 1988 je ustanoveno opět družstvo žen. Aktivně se podílí na práci sboru a účastní se soutěží v rámci okrsku. Od roku 1990 došlo opět k přejmenování, ze základní organizace Svazu požární ochrany se stal Sbor dobrovolných hasičů. Rok 1991 byl ve znamení opravy hráze rybníka, uskutečnilo se filmové léto, kterého se zúčastnilo 1200 občanů. S vytvořením Vzájemné hasičské pojišťovny se stal náš sbor jejím akcionářem.
29. února 1992 vítězí náš sbor v soutěži o putovní vlajku druhého okrsku Dolany. Je snad symbolické, že o tuto vlajku se soutěžilo od roku 1961, tedy plných 30 let. Prvním držitelem byl v roce 1962 náš sbor, vlajku získal  několikrát, odedneška ji má natrvalo. 27. června od 14h proběhly hlavní oslavy 80ti let sboru při hudbě Jiřího Fencla. 3.7. – 29.8. se devíti představení filmového léta zúčastnilo 1364 diváků.
V září 1994 byla přeložena střecha na zbrojnici, oplechován a vyměněn vylézák. V červnu 1995 byla do zbrojnice zavedena vodovodní přípojka. I v roce 1996 byla vyhlášena námětová cvičení – na Benzinu v Třemošné a na kotelnu naší základní školy. V letech 1996-2001 pokaždé vyhrál náš sbor soutěž o pohár O nejlepší sbor okrsku Dolany a získal ho do trvalého vlastnictví.
V květnu 2001 začaly úpravy terénu pro stavbu krytého tanečního parketu. Z bývalé garáže a dílny vznikly dvě společenské místnosti, vybudovalo se sociální zařízení. Při slavnostním otevření 10. listopadu obdržel medaili Za zásluhy velitel sboru Vojtěch Suchý.
Rok 2002 byl ve znamení oslav 90ti let sboru a 750ti let obce. Na slavnostním shromáždění 9. března v restauraci U Pálků převzal sbor čestný prapor Ústředí dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska.
V průběhu roku byli oceněni řádem sv, Floriána Vladimír Salzman, čestným uznáním ÚVV Jiří Beran a in memoriam Antonín Honomichl. V dubnu dostala zbrojnice novou fasádu, probíhal úklid, aby vše bylo připraveno na letní akce.
Starosta sboru Jiří Beran přebírá Čestný prapor ÚVV 2002

Soutěž přes rybník 2002
Oslavy vyvrcholily 6. července slavnostní jízdou požárních vozidel obcí, soutěží přes rybník a posezením při muzice.
V srpnu postihly naši zem katastrofální povodně, jejich následky pomáhal odstraňovat i náš sbor. Při povodních se jasně ukázala užitečnost práce dobrovolných hasičů, ale také velké problémy spojené s velmi zastaralým vybavením. Za zbrojnicí vzniklo nové hřiště na volejbal.
 
2003 - 2009
 
V průběhu roku 2003 byl ve zbrojnici zřízen klub pro členy sboru. Kulturní místnost byla postupně vybavena hifi soupravou, CD přehrávačem a odvětráním. V tomto roce skončila tradice každoročních podzimních zájezdů po Čechách a Moravě. V roce 2004 odpracovali naši členové 400hodin při úpravách rybníka na návsi. Pokračovala tradice letních posezení při muzice a začala nová tradice rozloučení s prázdninami pro děti. Postupem času se tato akce stala nejnavštěvovanější a nejlépe hodnocenou akcí sboru.
V roce 2005 byla nejvyšším vyznamenáním titulem Zasloužilý hasič oceněna celoživotní práce přispívající k rozvoji dobrovolného hasičstva - toto vyznamenání převzal náš člen, dlouholetý předseda okresního výboru SPO, starosta okrsku Dolany pan Vladimír Salzman.
Činnost sboru se postupně ustálila. Jak obsáhlá je si ukažme na příkladu roku 2007. Vstup do jubilejního roku 2007 obstaral společný Silvestr. 29. ledna bylo na Hasičský ples prodáno rekordně málo lístků – 59. Při velmi malé účasti nás od finanční ztráty zachránila tombola. V únoru jsme hostili výroční valnou hromadu okrsku Dolany. Práce našich žen byla oceněna při posezení u příležitosti MDŽ. V sobotu 28. dubna v restauraci U Pálků proběhla slavnostní schůze k 95. výročí založení sboru. Na programu byla zpráva o činnosti od založení sboru do dnešních dnů, uctění památky všech zakládajících členů, zhodnocení práce sboru a pozdravy hostů. Po skončení slavností  schůze hrála hudba k tanci a poslechu. Určitým mínusem byla nízká účast pouze 29 členů. Oslavy založení sboru pokračovali 5. července soutěží v požárním útoku za účasti pozvaných sborů z okolí. I když pořadí nebylo nejdůležitější, všechny přítomné potěšilo vítězství všech našich družstev – mužů, žen i dětí. Slavnostní odpoledne pokračovalo tancem při muzice. Před poutí jsme uklízeli zbrojnici a její okolí.
Oslava svátku svatého Floriána se uskutečnila ve zbrojnici dne 12. května. Na okrskové soutěži 19. května. v Dýšiné obsadili naši muži 3. místo, ženy 2. místo, děti zvítězily. Okresní kolo hry Plamen bylo zakončeno 26. května v Mrtníku, naše děti skončily na 18. místě. V červnu se podařilo ve spolupráci s OÚ vybavit zásahovou jednotku novým oblečením,
O prázdninách byli mladí hasiči na táboře,  Proběhla také 18. a 26. srpna brigáda na úpravu hřiště na nohejbal, které pak hostilo nohejbalový turnaj. Tradiční rozloučení s prázdninami pro děti bylo letos velmi úspěšné, zúčastnilo se ho 86 dětí s rodiči, ke zdaru akce přispělo i velmi pěkné počasí. Pro děti bylo připraveno velké množství soutěží o ceny, ukázka hasičské techniky. Celé odpoledne hrála hudba.
13.října na zahájení hry Plamen v Oboře obsadily děti 18. místo, ve stejný den sbor zajišťoval rybářské závody, na které také sbor věnoval ceny pro vítěze. 19. října odjel plný autobus – 56 lidí na zájezd do Biskoupek . Celá akce byla velmi dobře hodnocena.
Hlavní činností sboru je však ochrana majetku před požárem. V uplynulém roce náš sbor zasahoval u 11 požárů: 11. a 21. 11. požár zemědělského objektu v Senci, 13.10. požár garáže, 12.10. požár stohu Ke Březí, 6.5. les u České Břízy, 4. a 6. 5. les u hřiště ve Zruči, 2.5. tráva u Chrástu a autojeřáb ve Zruči, 28.4. les u Bílé Hory, 7. 1. požár chaty biatlonového klubu u Drahotína. Podařilo se uchránit majetek za několik milionů korun. Naši členové také absolvovali předepsaná školení – 3. listopadu školení preventistů, 10. listopadu velitelský den okrsku a vzorně se starali o techniku, kterou udržet v provozuschopném stavu při jejím věku dá velkou námahu.
Na sněmu starostů sborů okresu Plzeň – sever 17. 11. v Chotiné převzal starosta sboru pan Beran vyznamenání Za mimořádné zásluhy a velitel sboru pan Suchý Čestné uznání ÚVV.


Rozloučení s prázdninami
Současnost
 
Jak se již stalo tradicí, pořádali členové Sboru dobrovolných hasičů ve Zruči rozloučení s prázdninami. Na děti 28. srpna 2010 čekala spousta soutěží, her, muziky a zábavy tentokrát pod názvem Strašidelná škola. Ve 14 hodin se prostranství za hasičárnou zaplnilo čerty, čertíky, rarachy, čarodějnicemi a vodníky. Začalo krátké divadelní představení, ve kterém mohli diváci vidět ukázku z výuky ve Strašidelné škole pro čerty a vodníky.  Všichni účinkující měli slušivé masky.
Pak již na více než 110  dětí čekala cesta od vodníků přes provazovou lávku, střelbu z luku, netradičním během, foukačkou a džběrovkou  atd. až do cíle k pěkným dárkům, které získal každý po splnění všech úkolů. Potěšilo, že většina dětí přišla také v převleku za malé čerty. Vybrat nejhezčí masku bylo opravdu těžké.
Všechny přítomné děti se spolu s rodiči bavily celé odpoledne. I když letošní počasí bylo mnohem horší než v předešlých letech na účasti to nebylo znát. Zábava probíhala celé odpoledne. V tomto roce se podařilo zakoupit repasovanou stříkačku.
Na počátku roku 2011 měl sbor 73 členů, z toho 45 mužů, 15 žen a 13 mladých hasičů. Celý rok 2011 byl ve znamení usilovných příprav na oslavy 100 let od založení sboru. Opět pracovalo družstvo mladých hasičů pod vedením Jiřího Honzíka a Václava Pokladníka.

Družstvo dětí 2011
Na začátku roku jsme se zúčastnili všech výročních valných hromad sborů i okrsku, na nichž byla zhodnocena práce a stanoveny nové úkoly. Naši členové prošli školeními v Kaznějově, Žichlicích i školením strojníků. Teoretické znalosti jsme užili i v praxi. 2. 4. proběhlo v Žihli cvičení Integrovaného záchranného sboru, zde jsme pomáhali s týlovým zabezpečením. Naše účast byla velmi kladně hodnocena. 21. 4. jsme se zapojili do pátrání po pohřešované osobě v Dýšiné.
Družstvo žen 2011
Na okrskové soutěži zabojovala všechna naše družstva: muži byli první a druzí, ženy druhé, mladí hasiči třetí. Na noční jízdě zvítězila obě naše družstva
Družstvo dorostenců  2011
Družstvo mužů 2011
V prvním pololetí se náš sbor potýkal s velkým problémem s technickým vybavením. Nejprve se stala nepojízdnou cisterna, k zásahu jsme mohli tedy vyjíždět pouze s vozem Avie. Poté i ta neprošla technickou prohlídkou. Byla podána žádost o dotaci na nové vozidlo, které by tuto kritickou situaci vyřešilo. Věřme, že se nového vozidla dočkáme v jubilejním roce 2012.
V sobotu 24. června se uskutečnila soutěž v požárním útoku a štafetě. Všech 15 zúčastněných družstev se představilo za hasičárnou při slavnostním nástupu. Pak následovala štafeta zahrnující otevření dveří, překonání bariery, koulení sudu, slalomu a opětovné zamčení dveří.
Vrcholem soutěže byl požární útok na návsi. Po startu bylo třeba nasát vodu, rozhodit dopravní i útočné vedení a sestřelit dva terče. Při sledování útoku mohli přítomní diváci poznat náročnost práce hasičů, jejich úspěšné zvládnutí techniky a potřebu výborné komunikace a spolupráce. Ukázalo se, že ne vždy je rychlost to nejdůležitější. Vše bylo doplněno odborným komentářem. Nejvíce se všem líbil útok v podání nejmenších hasičů, kteří dokazovali, že o nástupce je skvěle postaráno.
5. srpna proběhl country večer se skupinou „Kdo má čas“. Celý večer se všichni výborně bavili při známých písničkách, počasí nám přálo. 27. srpna pořádal sbor již 9. ročník rozloučení s prázdninami. Ve 14 hodin dorazila za hasičárnu dvojice kutilů PAT a MAT.
 
Technické vybavení
 
V současné době má sbor k dispozici toto technické vybavení:
vozidlo CAS 25
vozidlo Avie
stříkačka PPS-12
stříkačka PPS-16

Historické vybavení

Zásahovou jednotku jmenoval Obecní úřad v roce 2010 ve složení:
Václav Zíma, Jiří Honzík, Václav Pokladník, Tomáš Mašek, Jiří Ulč, Aleš Rozum, Pavel Růžek, Radek Pařík, Miroslav Kondelík, Robert Klenovský, Martin Vodrážka, Martin Čermák, Pavel Novák. V tomto roce ji také vybavil potřebnými zásahovými obleky.

Zásahová jednotka
Na valné hromadě 12. prosince 2009 byl zvolen výbor, který pracuje dosud:

starosta Jiří Beran
místostarosta Miroslav Mráček
velitel Václav Zíma
zástupce velitele Jiří Ulč
strojník Pavel Růžek
pokladník Jaroslav Rada
referentka žen Jana Mráčková
kulturní referent Ota Honomichl
referent ochrany obyvatel Martin Vodrážka
vedoucí  mládeže a preventista Jiří Honzík
materiální referent Josef Šafařík
jednatel, zapisovatel a kronikář Zdeněk Koňařík
členové Vojtěch Suchý, Robert Klenovský, Miroslav Kondelík, Václav Pokladník

revizní rada: Jaroslav Čech, Vladimír Salzman, Vendula Honomichlová

V okresní výkonném výboru pracuje Jiří Honzík

Výbor SDH Zruč 2011
Zde naše putování historií končí, pevně věříme, že naši následovníci na něj úspěšně naváží a tradice hasičů ve Zruči bude pokračovat i dalších 100 let.
Tato publikace vznikla ke 100. výročí založení SDH Zruč. Zvláštní poděkování patří obecnímu úřadu ve Zruči, bez kterého by nebylo možné tuto publikaci vydat.

100 let Sboru dobrovolných hasičů ve Zruči   1912 – 2012 

Na základě záznamů z kroniky sboru, dobových fotografií a zápisů z jednání výboru sepsal jednatel sboru Mgr. Zdeněk Koňařík

Vydáno v lednu 2012

 

    ODKAZ NA FOTKY SDH ZRUČ

www.rajce.net/u542037

 

 

 

Zprávy HZS

V této rubrice nejsou žádné články.